niedziela, 7 kwietnia 2013

Drożdżowy wieniec z morelami


Składniki na masę morelową:
1,5 szklanki suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
łyżka miodu

Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
6 łyżek cukru
4 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka soli
migdały w płatkach

Przygotowanie masy:
1. Suszone morele zalać szklanką soku z jabłek i dusić na średnim do momentu aż wchłoną cały sok.
2. Dodać miód i miksować blenderem na gładką masę.
3. Odłożyć do wystygnięcia.

Przygotowanie całości:
1. Wymieszać drożdże, letnią wodę, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić na 10 min. (Pamiętaj, że rozczyn zwiększy swoją objętość nawet 2 razy!.)
2. Do rozczynu dodać pozostały cukier i 2 jajka. Wszystko wymieszać mikserem ok 1 min.
3. Dodać pozostałą mąkę i sól. Ugniatać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (niestety wymaga to siły i cierpliwości ;)). 
4. Ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, miejsce na ok 20 min.
5. Po 20 min uderzyć pięścią w ciasto. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt.
6. Na ciasto wyłożyć masę morelową, posypać ją płatkami migdałów.
7. Ciasto zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku. Uformować pierścień, mocno łącząc brzegi. 
8. Przełożyć wieniec na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Ostrym nożem ponacinać ciasto co 2 cm do 1/3 głębokości. Przykryć wilgotną, bawełnianą ściereczką i odstawić na 45 min w ciepłe miejsce.
10. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość posmarować je rozbełtanym jajkiem, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stC na około 30 min aż nabierze złotego koloru. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Jeżeli nie to zostawić je trochę dłużej w piekarniku a jeżeli tak to wyjąć i wystudzić.

SMACZNEGO!.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz