sobota, 9 marca 2013

Łosoś zapiekany z ananasem i mozzarellą


Pyszna przystawka, a po podaniu np. z makaronem danie główne.

Składniki:
filet z łososia
kulka mozzarelli
1 cebula dymka
1 pęczek zielonej pietruszki
5-6 plasterków ananasa
sok z połówki cytryny
sól i pieprz
100g świeżego szpinaku

Przygotowanie:
1. Łososia pozbawiamy skóry i sprawdzamy, czy nie ma żadnych ości.
2. Łososia, cebulę, ananasa, mozzarellę kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sokiem z cytryny. Dobrze mieszamy i odstawiamy na ok. 10min.
4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200st.C i pieczemy przez 15-20min.
5. Gotową porcję "zapiekanki" wykładamy na garść umytego szpinaku (możemy też wykorzystać zwykłą sałatę, makaron lub ryż).

SMACZNEGO!.

















3 komentarze:

  1. Wyglada pieknie...:) i pewnie tak smakuje... mniam:) Uwielbiam lososia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba tak podanego łososia ja jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść, ale jak widzę to co na zdjęciach to prezentuje się naprawdę znakomicie. Muszę przyznać, że ja również uwielbiam przyrządzać danie z https://mowisalmon.pl/przepisy/stek-z-kapusty-czerwonej-z-lososiem-wedzonym-komosa-ryzowa-i-orzechami-wloskimi/ gdzie również łosoś jest głównym daniem.

    OdpowiedzUsuń