poniedziałek, 11 marca 2013

Ciasto czekoladowe bez mąki (bezglutenowe)



Składniki:
250g gorzkiej czekolady
125g masła
6 jajek
175g cukru
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Łyżeczka rumu (wódki lub wanilii)

Opcjonalnie: 

bita śmietana
starta czekolada

Sok z połówki cytryny (lub limonki)


Przygotowanie:
11.   Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w rondelku na małym ogniu mieszając. Zostawić do ostygnięcia.
22.   Ubić pianę z 4 białek, gdy będzie sprężysta, dodać 100g cukru. Ubić.
33.   4 żółtka i 2 całe jajka utrzeć z 75g cukru. Dodać skórkę z pomarańczy i rum.
44.   Do utartej masy dodać wystudzoną czekoladę z masłem, wymieszać. Następnie dodać łyżkę ubitej piany i energicznie zamieszać. Dodać resztę piany. Mieszać delikatnie, nabierając powietrze.
55.   Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić masą.
66.   Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok. 35min.





77.   Po wystygnięciu ciasto opada. Wgłębienie możemy wypełnić bitą śmietaną z odrobiną soku z cytryny (lub limonki) i posypać startą czekoladą.

SMACZNEGO!.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz