Składniki:
250g gorzkiej czekolady
125g masła
6 jajek
175g cukru
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Łyżeczka rumu (wódki lub wanilii)
Opcjonalnie:
bita śmietana
starta czekolada
Sok z połówki cytryny (lub limonki)
Przygotowanie:
11. Czekoladę
wraz z masłem rozpuścić w rondelku na małym ogniu mieszając. Zostawić do
ostygnięcia.
22. Ubić pianę z 4 białek, gdy będzie sprężysta, dodać
100g cukru. Ubić.
33. 4 żółtka i 2 całe jajka utrzeć z 75g cukru. Dodać
skórkę z pomarańczy i rum.
44. Do utartej masy dodać wystudzoną czekoladę z masłem,
wymieszać. Następnie dodać łyżkę ubitej piany i energicznie zamieszać. Dodać
resztę piany. Mieszać delikatnie, nabierając powietrze.
55. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić
masą.
66. Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok.
35min.
77. Po
wystygnięciu ciasto opada. Wgłębienie możemy wypełnić bitą śmietaną z odrobiną
soku z cytryny (lub limonki) i posypać startą czekoladą.
SMACZNEGO!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz