czwartek, 21 lutego 2013

Ciasto Pszczółka (Miodownik)




Idealne ciasto na rodzinne spotkania, a także na osłodzenie sobie smutnego, zimowego popołudnia ;)

Składniki:
CIASTO
60dag mąki tortowej
20dag cukru pudru
2 jajka
20dag margaryny
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka

 POLEWA
20dag orzechów włoskich (grubo posiekanych)
10dag cukru
12dag margaryny palmy
2 łyżki miodu

 MASA
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 margaryna

 Wykonanie:
1. Miód rozgrzać. Sodę rozpuścić w mleku. Wszystko wymieszać z resztą składników.
2. Ciasto podzielić na dwie części, następnie rozwałkować. Jedną część upiec na blasze w 160st.C przez 20min.
3. Przygotować polewę: wymieszać wszystkie składniki w garnku i podgrzać do rozpuszczenia, stale mieszając.
4. Gotową polewę rozsmarować na drugiej części surowego ciasta i piec na blasze przez 20min w 160st.C
5. Przygotować masę: suche składniki rozrobić w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać do niego rozrobione składniki. Mieszać do zgęstnienia. Utrzeć margarynę "na puszysto". Dodawać po jednej łyżce do ostygłej masy budyniowej mieszając.
6. Na pierwszą część upieczonego (wystudzonego) ciasta nałożyć masę i przykryć drugą częścią ciasta polewą do góry. Najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin.

 SMACZNEGO!.


 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz