sobota, 2 marca 2013

Brownie (Ciasto czekoladowe)




Bajecznie proste i ekspresowe ciasto, które zrobią nawet nastolatki ;) Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Składniki:
300 g gorzkiej czekolady (lub 200g gorzkiej czekolady i 100g czekoladowych groszków)
225 g masła
3 duże jajka
łyżeczka aromatu waniliowego
275 g cukru
135 g mąki
2 szczypty soli


Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Formę wykładam papierem do pieczenia.
2. 100g czekolady kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy też użyć czekoladowych groszków).
3. Pozostałe 200g czekolady rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy na bok. 
4. Jajka ubijamy z aromatem waniliowym i cukrem.
5. Wymieszać ze sobą masę czekoladową i jajeczną, przez chwilę miksując na niskich obrotach.
6. Dodać mąkę, sól. Powoli wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
7. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Posypać tartą czekoladą lub groszkami.
8. Piec ok. 20min. Kroić po całkowitym wystygnięciu.

SMACZNEGO!.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz