piątek, 22 lutego 2013

Sałatka ze szpinakiem


W dzisiejszych czasach dania przygotowywane na co dzień powinny być proste i szybkie w wykonaniu, a za razem smaczne i wartościowe. Taka jest właśnie ta sałatka - pełna smaków i witamin, odpowiednia jako dodatek do głównego dania lub sycący lunch.


Składniki:
150g świeżego szpinaku
500g pomidorków koktajlowych
1opakowanie sera feta
pęczek świeżego szczypiorku
wyciśnięty ząbek czosnku
garść sezamu
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
szcypta suszonej bazylii
pieprz i sól

Przygotowanie:
1. Szpinak myjemy w letniej wodzie i zostawiamy do osuszenia. 
2. Szczypiorek drobno siekamy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Drobimy lub kroimy ser feta.
3. (Sos) W małej miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, wyciśnięty czosnek i bazylie. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Do dużej miski kolejno wsypujemy szpinak, pomidorki, fetę i szczypiorek. Zalewamy sosem i posypujemy sezamem. Wkładamy do lodówki na ok.15min. Przed podaniem mieszamy.

SMACZNEGO!.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz