Wiem, że dawno mnie nie było... Nie oznacza to jednak, że nie piekłam i nie gotowałam!. ;) Zamierzam się poprawić i wrzucać przepisy regularnie. Na początek zapraszam na przepyszną tartę cytrynową z bezą!.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 110 g miękkiego masła
- 220 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
Krem cytrynowy:
- 3 jajka
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 100 g śmietanki 30%
- 40 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- 30 g masła
Beza:
- 2 białka
- 60 g cukru
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić w mące zagłębienie i dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny. Łopatką połączyć składniki, siekając je, a następnie delikatnie (krótko!) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
2. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wyłożyć nim formę. Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180-190ºC.
Krem cytrynowy:
1. Do garnka wlać jajka, wino, śmietankę i wsypać cukier puder. Gotować na średnim ogniu, ciągle ubijając. Gdy masa zacznie tężeć, wlać sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymać garnek na kuchence. Kiedy masa będzie gęsta, dodać miękkie masło, otartą skórkę i dokładnie wymieszać.
2. Krem wylać na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawić do piekarnika na 15-22 minut - temperatura 165ºC.
2. Krem wylać na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawić do piekarnika na 15-22 minut - temperatura 165ºC.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Tak ubitą masę z białek włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na tartę niewielkie rozetki. Następnie wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210ºC na 2-3 minuty, do zrumienienia.
SMACZNEGO!.
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńtrafiłam tu zupełnie przez przypadek, gdy wyszukiwałam swojego bloga. Mamy dość podobne nazwy, choć co innego znaczą. ;-) Widzę, że jest tu baaardzo smacznie. Dodaję do obserwowanych.
Pozdrawiam
breakforcake.blogspot.com
Uwielbiam tarty , szczególnie takie malutkie :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń