niedziela, 8 września 2013

Canneloni ze szpinakiem i serem feta


Składniki:
250g makaronu cannelloni
900g mrożonego szpinaku
(im mniejsze kawałki, tym szybciej się usmaży)
200g startego sera gouda
300g sera feta
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Na sos beszamelowy:
3 łyżki masła
2 kopiaste łyżki mąki
500 ml mleka
pieprz

Przygotowanie:
1. Szpinak usmażyć na oliwie. Kiedy zrobi się "papka" dodać pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć do odparowania wody - do zgęstnienia, następnie doprawić gałką muszkatołową pieprzem i solą, pamiętając, że później należy dodać słoną fetę. Po wystudzeniu dodać rozdrobnioną fetę i wszystko dokładnie wymieszać. Rurki ostrożnie napełnić farszem, tak żeby nie popękały.
2. Wszystkie składniki na sos beszamelowy umieszczamy w rondlu, podgrzewamy dokładnie mieszając, aż do zgęstnienia.
3. Dno żaroodpornego naczynia nasmarować cienką warstwą sosu beszamelowego i ułożyć na nim nadziany makaron canneloni, każdą rurkę jak najbliżej następnej. Całość pokryć pozostałym sosem beszamelowym i posybać startym serem.
4. Piec przez 40min w 180st.C (w piekarniku bez termoobiegu). Po wyjęciu poczekać ok.7min przed pokrojeniem.


SMACZNEGO!.























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz