niedziela, 17 marca 2013

Spaghetti alla bolognese



Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
500g mięsa mielonego z indyka
2 puszki pomidorów bez skórki
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka octu winnego
łyżeczka sosu sojowego
1/3 szklanki przegotowanej wody
sól i pieprz
pół opakowania suchego makaronu spaghetti

Przygotowanie:
1. Cebulę, marchew i seler pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć lub zmiażdżyć i drobno posiekać.
2. Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę.
3. Dodać czosnek, marchew i seler, podsmażyć do zrumienienia.
4. Dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu do zbrązowienia.
5. Dodać pomidory, wodę, oregano, ocet winny i sos sojowy. Dobrze wymieszać i zostawić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok.20min.
6. Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.
7. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy.
8. Spaghetti wyłożyć na talerz i polać sosem.

Opcjonalnie można posypać startym serem lub posiekaną pietruszką.


SMACZNEGO!.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz